Modne jedzenie w 2017 roku

Okazuje się, że moda panuje nie tylko w świecie ubrań, makijażu czy dodatków wnętrz.

Trendy są również zauważalne na naszych talerzach. Ci, którzy chcą nadążać za wszystkimi nowinkami, powinni również zerknąć do swojej lodówki. Okazuje się, że szefowie najlepszych polskich restauracji dyktują nie tylko w kwestii estetyki serwowania danej potrawy, ale wskazują również, co w każdej kuchni ma się znaleźć, by iść z postępem i być modnym.

Moda na jedzenie określonych produktów spożywczych była obecna zawsze, ale nie każdy zdaje sobie w ogóle z niej sprawę. Trendy zmieniają się w zależności od dostępności danych produktów i określonych nurtów – teraz akurat na czasie jest zdrowy styl życia. W naszych lodówkach powinien znaleźć się koniecznie jarmuż, szpinak. Do picia zaparzajmy pokrzywę, czystka, miętę albo dziurawca. To wszystko znajdziecie na polskich polach i łąkach.

Istnieje nawet lista najbardziej modnych produktów, które będą najczęściej wykorzystywane podczas gotowania przez cały 2017 rok. To między innymi kurkuma, kapusta, orzechy włoskie, imbir, bazylia i buraki. W tym roku stawia się na jedzenie oczyszczające z toksyn i przeciwzapalne. Panuje trend, zgodnie z którym mamy oczyszczać jelita, wspomagać pracę wątroby i ogólnie być wolni od wszelakich zanieczyszczeń. W czasach wszechobecnego smogu warto postawić na produkty spożywcze, które nie będą nam dodatkowo szkodzić, a raczej ratować nasz organizm. Dodatkowo kuchnia proponuje nam teraz niebagatelne rozwiązania.

Wodorosty. To hit na ten kulinarny rok. Przede wszystkim te, które dodaje się do różnego rodzaju sałatek. Innym przykładem może być churro. Wypiek z Hiszpanii robi u nas prawdziwą furorę. Jeśli chcemy być fit, stawiajmy na produkty z dużą zawartością błonnika. Wybierajmy więc kasze, ziarna i ciemne pieczywo. Kolejną rewolucją są produkty bez glutenu – to zresztą kulinarna tendencja już od kilku sezonów. Na sklepowych półkach coraz częściej pojawia się delikatna mąka kokosowa. Nadaje się do różnych wypieków. Ci, którzy lubią zajadać się mięsem, mogą postawić dzisiaj na wołowinę. Hitem jest brazylijska picanha. To mięso grillowane z dużą ilością soli. Picanha serwowana jest w najlepszych restauracjach z kuchnią z różnych stron świata. Zbliża się lato. W gastronomii już teraz szykują się na przyrządzanie lekkich musów owocowych i naturalnych soków. W tym sezonie modny ma być świeży sok z arbuza. Sam arbuz nie ma może zbyt wiele witamin, ale za to doskonale wpływa na ukrwienie organizmu. Innowacją są też jogurty warzywne. Dotychczas zajadaliśmy się tymi z dodatkiem owoców. Teraz stawiamy na nabiał z dodatkiem ogórków, rzodkiewek albo pomidora.

Każdy musi odpowiedzieć sobie na pytanie, czy warto podążać zgodnie z modą w przypadku codziennych dań. Czy zrezygnować z typowego schabowego na rzecz kotleta sojowego z dodatkiem komosy? Kwestie te są indywidualne, a ogromny wpływ na te decyzje mają przecież nawyki żywieniowe i gusta smakowe. Rozważmy też kwestie naszego zdrowia – nie wszystko, co modne jest dla nas dobre.

Treści przygotowane na podstawie strony internetowej gabinetu dietetycznego Akademia zdrowego żywienia.