Jajka przepiórcze – doskonałe dla alergików

Jajka przepiórcze różnią się od innych charakterystycznymi plamkami i niewielkim rozmiarem. Do niedawna kojarzyły nam się z arystokracją dzisiaj są popularni dostępne w delikatesach osiedlowych. Smaczne i niedrogie.

Mimo, że są małe, znacznie mniejsze od kurzych, są mocno skondensowane pod względem wartości odżywczych. Warto zwrócić na nie uwagę. Wyglądają świetnie w sałatkach – mają dość duże jak na swoje wymiary żółtko.

jajka przepiórcze

Jajka często uczulają. Składnikiem alergizujacym jest białko. Jeśli wiec ktoś jest uczulony na kurze białko – może rozważyć (i sprawdzić oczywiście u lekarza, bądź się go poradzić) czy dobrą alternatywa byłoby dla niego przestawienie się na jajka przepiórek. Białko zaw arte w jajkach przepiórczych jest lepiej przyswajalne od kurzego – naprawdę warto po nie sięgnąć. Mają też niższą zawartość cholersterolu z uwagi na mniejszą zawartość ogólną tłuszczu. Zawierają tym samym więcej tłuszczy nienasyconych.

Jedząc je spożywamy mikroelementy jak żelazo, fosfor, magnez, cynk, miedź, wapń i potas. Zwłaszcza jeśli potrzebujecie w diecie więcej fosforu zwróćcie na nie uwagę: jaja przepiórcze odznaczają się znacznie większą (niespotykaną w innych produktach spożywczych) zawartością przyswajalnego fosforu. Zawarte w nich witaminy to: A, D, B, PP i E. Znakomita opcja dietetyczna dla osób liczących kalorie!

jajka przepiórcze

 

Spożywczo ich smak nie różni się znacznie od tradycyjnych jaj, ale subtelna różnica jest. Dodając je także do potraw mącznych jeśli sami robicie domowy makaron – sprawiacie, że potrawy mają więcej białka.

Jajka przepiórcze można stosować zarówno spożywczo jak i pielęgnacyjnie. Podobnie jak na bazie żółtek jaj kurzych, przepiórcze pomogą nam przygotować maseczkę czy peeling. Jeśli masz zniszczone włosy wymieszaj pięć żółtek jajek przepiórczych z łyżką oliwy i łyżeczką oleju rycynowego – wmasuj we włosy i zostaw na pół godziny. Stosuj raz w tygodniu.

Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby. Mogą być stosowane w diecie u osób z nadciśnieniem. Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jako ciekawostkę dodamy, ze ponoć działają jako silny afrodyzjak…

 

Tekst – Magdalena Tatar