Olejek arganowy – zastosowanie w kuchni i w kosmetyce

 

Olej arganowy, nazywany „złotem Maroka” to jeden z najdroższych, ale i najbardziej docenianych olejków na świecie.

Jego niezwykłe właściwości wykorzystywane były już ponad tysiąc lat temu. Wyróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego – spożywczy oraz kosmetyczny.

Olej arganowy w kuchni

Spożywczy olej arganowy wytwarza się z prażonych nasion drzewa arganowego. Ma ciemny, złotawy kolor i pachnie orzechami.

W kuchni wykorzystywany jest nie tylko przez walory smakowe, ale również zdrowotne. Okazuje się, że jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu omega-9. To właśnie on zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej, zmniejsza też ryzyko powstawania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Kwasy zapobiegają też zachorowaniu na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze oraz chorobę wieńcową. Olej arganowy podaje się nierzadko osobom, u których zdiagnozowano Alzheimera, Parkinsona, stwardnienie rozsiane oraz cukrzycę. To też dobry preparat, dzięki któremu usprawnia się praca wątroby i nerek. Kolejny dobroczynny skład oleju arganowego to witamina E. To antyoksydant, dzięki któremu można prowadzić profilaktykę przeciwnowotworową czy tą zapobiegającą chorobom serca.

Należy także docenić same walor smakowe arganu. Nadaje on potrawom orientalną nutę. Najczęściej jest składnikiem sosów albo marynat. Dodaje się go do mięs oraz ryb. Nie należy na nim smażyć, bo wtedy traci swoje właściwości. Najlepiej jest go dodawać do potraw przed samym zaserwowaniem.

Warto jednak pamiętać o jego odpowiedniej suplementacji. Po pierwsze olejek arganowy można bardzo łatwo przedawkować i wtedy jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Jest on też bardzo kaloryczny – tylko 100 gramów olejku arganowego dostarcza aż 800 kalorii.

Olej arganowy w kosmetyce

Olej arganowy, który wykorzystuje się w kosmetyce, pozyskuje się z nieprażonych nasion drzewa arganowego, jest tłoczony na zimno. Dzięki temu ma jaśniejszy, złocisty kolor, ma też inny zapach – mniej orzechowy, a bardziej kwaskowy.

Wykorzystuje się go do pielęgnacji nie tylko skóry, ale też włosów czy paznokci. Stygmasterol, witamina E oraz tirukallol wpływają na naturalną odbudowę naskórka i regenerację komórek. Do tego chronią przed powstawaniem zmarszczek, niwelują powstałe przebarwienia. Składniki działają przeciwzapalnie, nawilżająco i antybakteryjnie – olejek jest idealny do walki z trądzikiem. Regularne stosowanie zapobiega powstawaniu podrażnień i poprawia elastyczność skóry.

Olej arganowy można też stosować jako serum, odzywkę do włosów. Zwalcza łupież i wzmacnia cebulki włosowe. Włosy stają się błyszczące i gładkie, rosną szybciej, a końcówki nie rozdwajają się.

Dobroczynne działanie zauważono również przy stosowaniu w celu pielęgnacji paznokci. Płytka staje się twarda, sam paznokieć rośnie szybciej, nie rozdwaja się.

Należy pamiętać, że olej arganowy będzie działać jedynie wtedy, gdy będzie stosowany systematycznie i w długim okresie czasu. Co więcej, należy wybierać tylko preparaty od sprawdzonych producentów, o najlepszej jakości i wiadomym pochodzeniu.

Tekst powstał w inspiracji artykułami ze strony Optima Plus – producenta oleju arganowego.

2 thoughts on “Olejek arganowy – zastosowanie w kuchni i w kosmetyce

  1. Życie bez oleju arganowego nie ma sensu;) Uwielbiam go na skórę w zabiegu hammam – idealnie nawilża. Dodaje go do naturalnych peelingów z solą. Na końcówki włosów i do serum na twarz. Wiem, że nie wszyscy kochają jego zapach,ale mi się podoba. Stosuje olej arganowy ze świeżych orzechów Calaya:) Pomógł mi uporać sie z egzemą – załagodził i wyleczył zmiany. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.