Kuracja warzywno owocowa w leczeniu raka

Stosowana kiedyś ziołowa kuracja 21-dniowa (głodówka) została uznana za bardzo wyniszczająca i wielu chorym nie zdążyła pomóc.
Wtedy doktor Breuss wpadł na pomysł, że można by tę kurację tak zmodyfikować, by można ją bezpiecznie przedłużyć i to właśnie miała na celu jego kuracja sokowo-warzywna, bo:
1) – sok z czerwonego buraka ma na pewno działanie przeciwrakowe, ale samym sokiem nie da się żyć,
2) – więc dodał sok z marchwi ze względu na karoten,
3) – dalej sok z bulwy selera ze względu na potas, który jest dla życia niezbędny
4) – i do tego jeszcze sok z rzodkwi i ziemniaka dla wątroby.
W ten sposób powstała ta kuracja, dzięki której od 1950 roku Breuss uratował wiele setek ludzi, którzy nie mogli być już nawet operowani, a przez lekarzy zostali uznani za beznadziejnie chorych.
(Można by tu przytoczyć wiele listów dziękczynnych od chorych z wielu krajów, którzy żyją i mają się całkiem dobrze).
Ludzie czytający o tej kuracji (lekarze też) uważają, że żyć pijąc tylko zioła i soki, bez białka i tłuszczu po prostu nie można.
Lekarze nie mogą się zdecydować, aby chorym na raka proponować tę dietę bez dodawania jeszcze czegoś do jedzenia.
Breuss przestrzega jednak, że jest to postępowanie nieodpowiedzialne zalecać chorym obok tej diety jeść cokolwiek!
Wiele tysięcy przypadków leczył we współpracy z lekarzami, którzy wątpili w skuteczność takiego leczenia i zostali przekonani.

Wielu lekarzy mówiło swoim pacjentom często, że nie wierzyli w tę metodę, ale potem byli zdumieni efektami i odnosili się do niej pozytywnie. Breuss zawsze uważał, że kurację tę pacjent powinien przebyć pod opieką lekarza i tak było zawsze, gdy lekarze razem z nim obserwowali przebieg kuracji, kontrolowali ciśnienie tętnicze i przepisywali czasem coś na serce, na podwyższone ciśnienie itp.

Niestety większość lekarzy nie ma pojęcia o naturalnym leczeniu i środkach tu używanych i wręcz odradzają pacjentom stosowanie tej kuracji sokowej lub polecają brać medykamenty niezależnie od kuracji sokowej, co nie czyni niczego dobrego.
W czasie tej kuracji nie należy brać ani zastrzyków, ani naświetlań. Każdy chory musi sam zdecydować, czy i jaką kurację chce przeprowadzić, czy robić to pod kontrolą lekarza, czy nie.
Kuracja sokowa Breussa pomaga nie tylko przy chorobach nowotworowych, ale i wielu innych, jak: artretyzm, zapalenie stawów (zniekształcające, zwyrodnieniowe), choroby stawów biodrowych, odwapnienie kości (osteoporosa), zwyrodnienie kręgów piersiowych i lędźwiowych.
W powyższych chorobach tę „totalną” kurację rakową stosuje się tylko przez 3 tygodnie, ale dokładnie, j a k przy raku – także z herbatą szałwiową i nerkową.
Dodatkowo we wszystkich chorobach stawowych, zaleca się stosować kąpiele ze skrzypu polnego, słomy owsianej lub pruszu siana (Heublumen) .

Robiąc sobie 42-dniową totalną kurację, w żadnym wypadku nie szkodzi się sobie, lecz zdobywa się pewność, że j e s t się wolnym od ewentualnie znajdujących się w organizmie komórek rakowych.
Z praktyki Breussa wynika, że ludzie starsi znoszą tę kurację znacznie łatwiej, gdyż im takie poszczenie nie wydaje się zbyt uciążliwe, widocznie ze względu na znacznie mniejsze zapotrzebowanie na materiał „budulcowy”, niż u ludzi młodych.

Wiele tysięcy chorych przeszło tę kurację, stali się całkiem zdrowi – najczęściej bez nawrotów – i radzili innym chorym na całym świecie zastosowanie tej, t a k skutecznej kuracji.

Ważne herbaty przy kuracji nowotworowej:

1. HERBATA SZAŁWIOWA

Do płukania i przemywania szałwię zalewa się wrzątkiem na 10 minut.
Do picia: wrzucić jedną, maksymalnie dwie łyżeczki pełne szałwii na pół litra wrzącej wody i gotować dokładnie przez 3 min, by pozbyć się olejków eterycznych i uwolnić enzymy eteryczne niezbędne dla wszystkich gruczołów, rdzenia kręgowego, wiązadeł i tarcz kręgowych (dlatego należy zawsze, przez całe życie pić szałwię).
Po trzech minutach gotowania można odwar odstawić i wrzucić do niego trochę ziela’ dziurawca zwyczajnego, mięty pieprzowej, melisy, po czym zostawić do naciągnięcia na 10 minut pod przykryciem.
Dodatkowe zioła można stosować jednocześnie bądź którekolwiek z nich oddzielnie.

2. HERBATA NERKOWA

Jest to mieszanka składająca się z: – 15 g skrzypu polnego, – 10 g pokrzywy zwyczajnej (najlepiej zbieranej na wiosnę), – 8 g rdestu ptasiego, – 6 g dziurawca.
Taka porcja wystarcza dla jednej osoby na 3 tygodnie. Jedną szczyptę (między dwoma palcami) mieszanki zalać filiżanką wrzącej wody i zostawić do naciągnięcia przez 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i pozostałe na sitku zioła zalać dwoma filiżankami wrzącej wody, po czym gotować na małym ogniu przez 10 minut, a następnie odcedzić i połączyć z poprzednim płynem.
Powstaje pytanie, dlaczego właśnie tak należy przygotowywać tę herbatę? Odpowiedź: w herbacie nerkowej jest 5 składników, których nie należy gotować, ponieważ by się rozpadły. Jest jednak szósty składnik, a mianowicie kwas krzemowy, który można otrzymać tylko wtedy, gdy gotujemy herbatę przez 10 minut.
Herbatę nerkową można pić tylko przez 3 tygodnie 3 razy dziennie: rano – na czczo, przed obiadem i przed snem wieczorem; za każdym razem należy pić po pół filiżanki herbaty o temperaturze pokojowej.
Herbatę nerkową można stosować niezależnie od kuracji totalnej, ale wtedy należy przestrzegać następujących zasad: nie wolno jeść wołowiny, wieprzowiny ani żadnej mięsnej zupy, a zioła należy pić minimum przez dwa, a maksimum przez trzy tygodnie.

HERBATA BODZISZKOWA (bodziszek cuchnący – Geranium Robertianum)

Jedną szczyptę bodziszka zalać na 10 minut 1 filiżanką wrzącej wody. Wypijać dziennie 1 filiżankę zimnej herbaty, przy czym należy pić małymi łykami przez cały dzień – po kilka łyków za każdym razem. Herbata bodziszkowa jest bezwzględnie konieczna przy wszystkich typach raka, a szczególnie wtedy, gdy chory był j u ż naświetlany, bowiem zawiera ona trochę radu. (Wskazówka praktyczna: jedna szczypta grubo pociętej herbaty to tyle, ile można uchwycić między trzema palcami, zaś drobno pociętej odpowiada połowie płaskiej łyżki.)

W totalnej kuracji stosuje się jeszcze herbaty dodatkowe – w zależności od chorego organu (wykaz podany dalej).

KURACJA 42-DNIOWA

Przez 42 dni nic nie jeść, przyjmować tylko soki warzywne i odpowiednie herbaty.
Soków można pić tyle, żeby nie być głodnym, jednak nie więcej niż pół litra dziennie (im mniej, tym lepiej). Kurację najlepiej przeprowadzać przy użyciu soków otrzymywanych w domu z biologicznie uprawianych warzyw.

MIESZANKA Z SOKÓW WARZYWNYCH
– 300 g czerwonych buraczków
– 100 g marchewki (karotka)
– 100 g bulwy selera
– ok. 30 g rzodkwi (czerwona, biała, czarna, biały sopel lodu)
– 1 ziemniak wielkości kurzego jaja
– ziemniak nie jest absolutnie konieczny, z wyjątkiem raka wątroby.
Zamiast dodawać ziemniak do soku można pić herbatę z obierek ziemniaka.

HERBATA Z OBIEREK ZIEMNIAKA

1 garść surowych obierek gotować od 2-5 minut w dwóch pełnych filiżankach wody. Codziennie pić jedną filiżankę tej herbaty na zimno po kilka łyków przez cały dzień. Jeżeli herbata nie smakuje dobrze, to znaczy, że wątroba jej nie potrzebuje, więc można jej nie pić.

Po odwirowaniu soku ze wszystkich warzyw trzeba go przecedzić przez bardzo gęste sito lub lepiej przez lnianą ściereczkę, bo w 1/4 litra soku jest jeszcze jedna łyżeczka pełna osadu-zawiesiny, która j e s t – po pierwsze źle przyswajalna, – po drugie, jest pokarmem dla raka.
Dobrze j e s t przed totalną kuracją, przez kilka dni obok normalnego pożywienia pić, około 1/4 1 soku dziennie, by się do niego przyzwyczaić. Aby przeżyć człowiek musi koniecznie wypić od 1/8 do 1/4 1 płynu dziennie, ale ta ilość nie może być wypita duszkiem, należy ten płyn pić małymi rykami, mieszając dokładnie ze śliną, w ciągu całego dnia.
Podobnie pijąc soki warzywie i herbaty ziołowe należy przestrzegać tej zasady.

PRAWIDŁOWA REALIZACJA DIETY

1. Rano na czczo pół filiżanki herbaty nerkowej wypić małymi łykami (temperatura pokojowa).
2. Po 30-60 minutach wypić 1-2 filiżanka ciepłej herbaty z szałwii.
3. Znowu po 30-60 minutach wypić mały łyk soku mieszając go dobrze ze śliną.
4. Po ok. 15-30 minutach wziąć znowu łyk soku (w razie uczucia głodu).
5. Przed południem pije się sok mniej więcej 10 do 15 razy.
6. Pić sok tylko wtedy, gdy się czuje głód. W międzyczasie można pić herbatę szałwiową z dodatkami ziołowymi, chłodną, bez ograniczeń ilościowych, ale zawsze bez cukru.
7. W południe wypić znowu 1/2 filiżanki nerkowej herbaty.
Po południu pijemy częściej mały łyk soku, aż do 1/2 litra dziennie (możemy, ale nie musimy tego wypijać). Poza tym konieczne jest picie codziennie 1 filiżanki herbaty bodziszkowej.
8. Wieczorem przed snem należy wypić pół filiżanki herbaty nerkowej.
Picie tych płynów małymi porcjami powoduje dobre naślinienie i stanowi jednocześnie małe obciążenie dla organów trawiących.

UWAGA!
W czasie totalnej kuracji antyrakowej nie należy wylegiwać się w łóżku, przeciwnie, należy pracować, spacerować i zapominać o jedzeniu i chorobie. Nie wolno palić papierosów ani przebywać w zadymionych pomieszczeniach.
Należy spać w miejscach wolnych od promieniowania cieków wodnych oraz dokładnie wietrzyć pomieszczenia.
Należy dodatkowo stosować herbaty, przemywania, płukania, kompresy i.t.p. zalecone przy leczeniu określonego organu!

Więcej w : „Totalna kuracja antyrakowa”
Daniela Gasiecka

Fot Unsplash

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.